Bank Żywności w Krakowie został założony jako stowarzyszenie w 1997 roku. Od powstania zebrał ponad 79 tysięcy ton produktów spożywczych o wartości 337 mln zł.
Celem Banku Żywności jest walka z niedostatkiem i marnotrawstwem żywności. Bank gromadzi żywność od jej producentów, dystrybutorów i sieci handlowych. Prowadzi również zbiórki żywności: Wielkanocną, Krakowską i Świąteczną. Realizuje programy pomocy żywnościowej UE dla najuboższych.
Żywność z Banku Żywności w Krakowie, za pośrednictwem 209 organizacji partnerskich, trafia każdego roku do dziesiątek tysięcy osób w Krakowie i Małopolsce znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej. W skali roku do potrzebujących dociera żywność przeliczona na około 8 milionów posiłków.
SWOJĄ MISJĘ REALIZUJEMY POPRZEZ:
Systematyczne pozyskanie żywności z różnych źródeł – przede wszystkim takiej, która może ulec zepsuciu lub zniszczeniu,
Magazynowanie otrzymanej żywności,
Rozdzielenie jej wśród lokalnych organizacji dobroczynnych i placówek pomocy społecznej przed upływem terminu przydatności do spożycia,
Kształtowanie postaw proekologicznych, przeciwdziałających marnowaniu żywności,
Organizowanie wydarzeń edukacyjnych oraz akcji dobroczynnych,
Kształtowanie postaw prospołecznych i promocję idei wolontariatu,
Realizacja programów pomocowych na rzecz osób potrzebujących.